Njutningsfulla nordiska smaker ombord på Viking Line

7 Maj

Åländske stjärnkocken Michael Björklund har komponerat Viking Lines meny Nordisk matresa. Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

Ålänningen Michael Björklund har varit årets kock både i Finland och Sverige samt nominerats till Gourmand World Cookbook Awards 2011 för sin första kokbok Min nordiska mat. Han vurmar för de nordiska smakerna och vill att vi ska äta för att njuta, inte enbart överleva.

Friterade Skagenhavskräftor med havtornscrème och pepparrostade morötter. Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

Nu kan alla som vill följa med på Michaels nordiska smakresa. Ombord på Viking Lines fartyg mellan Sverige och Finland serveras Michaels specialkomponerade meny under hela maj månad. Och den får det att vattnas i munnen! Vad sägs om friterade Skagenhavskräftor med havtornscrème och pepparrostade morötter till förrätt, följt av smörstekt åländsk abborre och braxen samt finländsk insjömört med skummande kräftsås och potatiskompott á la Jansson? Och efter den ugnsbakade rabarbern med vaniljglass på åländsk grädde och åländska ägg samt drömmartill efterrätt blir det att bege sig till hytten för en tupplur.

Smörstekt åländsk abborre och braxen samt finländsk insjömört med skummande kräftsås och potatiskompott á la Jansson. Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

Michael är en driven entreprenör och en passionerad kock men från början hade han inte alls tänkt bli kock utan hade målet inställt på att bli möbelsnickare. När betygen inte räckte till blev det i stället kocklinjen på Ålands hotell- och restaurangskola. Med två ”päron” som också är kockar föll äpplet till slut inte så långt från trädet.

Ugnsbakad rabarber med vaniljglass på åländsk grädde och åländska ägg samt drömmar. Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

För två år sedan blev Åland plötsligt känt för hela (vin)världen. Ett vrak med 168 buteljer tvåhundraårig champagne upptäcktes, bland annat ”Gula änkan”, Veuve Clicquot. Flaskorna bärgades och i juni 2011 gick de första två flaskorna på auktion i Mariehamn. Michael Björklund bidrog till att förgylla tillställningen och bjöd på åländska delikatesser i samband med auktionen. Prislappen för de båda flaskorna hamnade på 57 000 Euro, närmare en halv miljon kronor.  I juni i år är det dags igen – elva buteljer med ”gammalt bubbel” ska auktioneras ut i Mariehamn.

I dag har Michael flera spännande projekt på gång, bland annat Smakbyn i Mariehamn, där besökare och turister kan smaka på traditionell nordisk mat, samt puben Niska som serverar nordiska pizzor i Östra hamnen i Mariehamn. Namnet har han tagit från den under förbudstiden kände smugglarkungen Algoth Niska och inredningen är inspirerad av svunna tider.

Läs mer på Viking Lines hemsida och Michael Björklunds hemsida.

Lämna en kommentar