Bo i hydda hos indianerna

25 Jun

I seminoleindiarneras reservat kan besökarna övernatta i traditionella chickees.

Trenden för USA-resandet pekar stadigt uppåt. Dollarkursen håller sig på en behagligt låg nivå för oss svenskar. Solen skiner året om och det går fortare att ta sig Florida än till Thailand.  Att nordbor tycker om USA visar statistiken. Nordborna svarade för drygt 1,1 miljoner inresor i USA under 2011, vilket sätter oss på en fjärdeplats i Europa. Asien, som vunnit terräng de senaste 15 åren, börjar nu att dala.

Fort Lauderdales konferens- och turistbyrå (Convention and Visitors Bureau) har uppmärksammat trenden och vill nu öka andelen gästnätter på orten, genom att framhålla Fort Lauderdale som Floridas mest kompletta turistort. Idag är det framför allt resenärer på väg till eller från en kryssning som stannar på sin höjd en natt. Fort Lauderdale har också blivit valt till USA’s bästa turistort för LGBT-resenärer.

Vad kan man då göra om man väljer att stanna en vecka och ha Fort Lauderdale som utgångspunkt för sin Floridasemester? Jag pratade med Alfredo Gonzalez från Fort Lauderdales Convention and Visitors Bureau, som nyligen var på Stockholmsbesök. Han berättade att Fort Lauderdale vuxit enormt de senaste tio-femton åren. Flygplatsen, som tidigare var ganska liten har moderniserats och byggts ut rejält. I dag är andelen internationella passagerare uppe i 40 procent, jämfört med tolv procent för knappt 20 år sedan.

Port Everglades, världens största kryssningshamn.

– Förutom Everglades nationalpark, underbara sandstränder, golf och havsfiske har vi tack vare Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL), världens största kryssninghamn, Port Everglades. På RCCLs fartyg Oasis och Allure är andelen skandinaviska resenärer 21 procent. När utbyggnaden av Panamakanalen är klar år 2014-2015, kommer de stora kryssningsfartygen att snabbt kunna ta passagerare till både Chile, Peru och andra destinationer i Stilla havet, säger Alfredo och fortsätter:

– Vi har till exempel Floridas största outlet för kläder, skor, möbler med mera, Sawgrass Mills Outlet Mall. Och en mycket spännande sak man kan göra är att besöka SeminoleindianernaEtt av deras reservat, Big Cypress Seminole Indian Reservation, ligger mitt i Everglades nationalpark

En alligator kikar upp ur Everglades grönskande vatten.

– Seminoleindiaterna har tidigare hållt sitt avstånd till samhället utanför och inte tillåtit besökare i reservatet. Men nu välkomnar de, med öppna armar, besökare att komma och spela i deras casinon, handla i butikerna, äta på restaurangerna samt ta del av traditioner och kultur. Man kan till och med övernatta i en traditionell chickee (hydda), om man vågar; närmaste grannar är alligatorerna, säger Alfredo Gonzalez avslutningsvis.

Fort Lauderdale är USA – inte Miami!
Vi älskar de latinska influenserna, MEN, det är trevligt när våra gäster kan prata engelska och bli förstådda.
Alfredro Gonzalez

Lämna en kommentar